Even voorstellen…

Ik ben Guus Labooy en ik ben predikant in de Protestantse Kerk te IJsselmuiden (gemeente de Hoeksteen). Ik studeerde medicijnen en werkte 5 jaar als basisarts in de psychiatrie (Stichting Nieuw Hoog-Hullen). Tijdens mijn medische studie kwam ik tot geloof en ben ik theologie gaan studeren (Utrecht). In 2000 promoveerde ik op een wijsgerig-theologisch onderwerp in de ‘science-religion’ discussie (over de verbinding van biologische psychiatrie en vrijheid). Ik publiceerde ook internationaal o.a. op dit terrein. Tien jaar lang was ik  voorzitter van de Stichting Utrechtse Studiedagen. In 2007 verscheen mijn ‘Waar geest is, is vrijheid’ in de serie Psychiatrie en Filosofie (Boom).

Foto studeer

Ik ben geïnteresseerd in de verbinding tussen geloof en wetenschap, tussen geloof en denken. In de middeleeuwen was die combinatie vanzelfsprekend. De theologen waren toen altijd ook wat we tegenwoordig ‘filosoof’ noemen: mensen die heel exact en kritisch over alles nadenken. Dat spreekt me erg aan en daaruit put ik veel inspiratie. Klinkt vreemd misschien, we noemen de middeleeuwen toch altijd ‘de duistere middeleeuwen’? Nou, ze waren zeker niet duister op alle gebieden. Wat betreft de doordenking en verantwoording van geloof zijn ze nog steeds inspirerend! Ik vind het ook heerlijk om mee te denken met de moderne denkers en filosofen natuurlijk: daar is ook veel te vinden. Bij alles wat ik doe oriënteer ik me aan dat beroemde motto: ‘Fides Quaerens Intellectum’. Dat betekent: geloof op zoek naar inzicht, naar begrip.

Op mijn site zul je teksten over de relatie tussen geloof en denken vinden. Maar ook breder: kijk maar naar de categorieën. Ik vind het leuk om lezingen te houden over dit soort onderwerpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s